Verdens vildeste teleskoper

24. oktober 2024

Teleskoper giver et helt unikt perspektiv, når de lader os se universet i UV, røntgen og infrarøde bølgelængder. Samtidig gør de os også klogere på universet - og os selv

Type

Særarrangement

info

Program:

19:15: Verdens vildeste teleskoper / Cecilie Sand Nørholm, astrofysiker i Planetarium

20:15: Spørgsmål

20:30: Pause

20:50: Filmen Rummets forunderlige lys

21:30: Tak for i aften

  • dk

Med Planetariums livagtige og knivskarpe planetariesystem bringer vi dig helt tæt på de store instrumenter, når vi besøger de største og mest betydningsfulde teleskoper på Jorden og i rummet.

Lige så længe mennesket har eksisteret, har vi kigget mod stjernehimlen og ladet os forbløffe og inspirere. Gennem årtusinder har astronomien udviklet sig. Nye teknologier og idéer har løbende meldt sig på banen, men den største innovation indenfor astronomi skete i 1609, hvor astronomen Galileo Galilei som den første vendte et teleskop mod nattehimlen. Teleskopet revolutionerede astronomien og udvidede vores horisont – ikke blot mod stjernerne, men mod vores plads i universet.

I dag har vi bygget adskillige enorme teleskoper over hele verden og i kredsløb om Jorden. Teleskoperne observerer rummet og bidrager til vores samlede forståelse af det univers, vi er en del af.

Denne aften i Planetarium rejser vi verden rundt og besøger nogle af de største og mest berømte teleskoper. Rejsen går til Atacamaørkenen i Chile, toppen af Manua Kea på Hawaii, rumteleskopet James Webb og mange flere fantastiske steder, hvor fabelagtige forskere og geniale ingeniører har bygget instrumenter, som kan se tilbage i tid og ud i universet.

Oplev rummet på en helt ny måde, når vi udforsker det gennem data fra verdens vildeste teleskoper. Fra Tycho Brahes observationer af en supernova og Galileos første blik på Saturns ringe, frem til Hubble-teleskopets utrolige billeder af universet. Vi dykker ned i, hvordan teleskoper bruger lyset fra galakser til at undersøge det usynlige mørke stof, og hvorfor rumteleskoper er vores vigtigste værktøj i jagten på fremmede solsystemer. Sidst men ikke mindst bliver vi klogere på, hvordan man konstruerer et teleskop på størrelse med Jorden – og hvorfor forskere verden over er svært begejstrede for et uskarpt billede af et sort hul.

Vær med til en aften under planetariekuplen, hvor vi udforsker universet i både synlige og usynlige bølgelængder og opdager nye galakser, hvor der før var komplet mørke.

Efter foredraget viser vi filmen Rummets Forunderlige Lys, som er skabt af blandt andet European Southern Observatory. Filmen giver indblik i, hvordan vi fortsætter med at gøre nye og banebrydende opdagelser ved hjælp af enormt avanceret observationsteknologi.

Pris

225 kr.

Som årskortindehaver får du 20 % rabat på din entrébillet.
Ved fremvisning af gyldigt studiekort får du 10% rabat på din entrébillet.

Det er ikke muligt at anvende fribilletter og billetter med rabat ved særarrangementer som dette, medmindre andet er beskrevet.

Din billet giver adgang til vores udstillinger og aktiviteter, så kom tidligt, hvis du ønsker at opleve dette inden særarrangementet.

Billetter kan ikke reserveres og købte billetter refunderes ikke.
Dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens §18, stk. 2, hvilket betyder, at fortrydelsesretten bortfalder, når din bestilling er gennemført.

Årskort

Gavekort