Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.30
Tirsdag 09.30-20.00
Onsdag 09.30-20.00
Torsdag 09.30-20.30
Fredag 09.30-21.30
Lørdag 09.30-20.30
Søndag 09.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-21.30

Menu
Skolebesøg

Udsyn, indblik og læring

Formålet med undervisningen i Planetarium er at skabe øget bevidsthed om vores eksistens på Jorden og i rummet.

Planetariums undervisning tager udgangspunkt i elevernes nysgerrighed, fantasi og livsverden, for igennem naturvidenskabelige forsøg, undersøgelser og samtaler, at vise astrofysikkens, astronomiens og rumfartsteknologiens relevans.

Herunder finder du vores undervisningstilbud tilrettelagt til de fire skoletrin: Indskoling, mellemtrin, udskoling og ungdomsuddannelser.

Kontakt til skoletjenesten:

Telefon 33 12 12 24
Mandag-fredag fra  kl. 9.00-15.00
Mail: skole@planetarium.dk

Vælg klassetrin

Undervisningsforløb

Indskolingen

I vores indskolingsaktiviteter arbejder vi med de nære fortællinger om vores eget solsystem, og hvordan stofferne, som eleverne er lavet af, stammer fra universet.

Mellemtrinnet

Til mellemtrinet arbejder vi med de nære fortællinger, men kigger også ud for at sætte perspektiv på Jordens liv. Vi skaber læring og oplevelser, der tager udgangspunkt i fælles mål, men med fokus på elevernes livsverden.

Udskolingen

I vores undervisningsforløb til udskolingsleverne har vi især fokus på den fysik, som astrofysikere bruger til at undersøge universet, men vi dykker også ned i biologien og geografiens mere jordnære overvejelser om liv og levevilkår.

Ungdomsuddannelser

Eleverne på ungdomsuddannelserne kan blandt andet komme på guidede ture, der rummer en unik mulighed for, at elever kan møde rollemodeller, der giver dem indblik i alt fra grundstofferne i deres krop, fusion i stjerner og fysikken i sorte huller.

Spørgsmål og svar

Spørgsmål i forbindelse med skolebesøg

COVID-19-tiltag i Planetarium

I Planetarium sørger vi for at overholde alle gældende retningslinjer for at minimere COVID-19 smitterisiko.

Hvad koster det at besøge jer?

Priserne for undervisningsforløb under skoletjenesten er:

  • Naturfaglige filmbesøg: 50 kr. pr. person
  • Planetarieshow inklusiv film: 50 kr. pr. person
  • Rundvisning i udstillingen: 600 kr. pr. gruppe op til 30 personer
  • ‘Missionen til Mars’ inklusiv film: 100 kr. pr. person (max. 30 personer, og minimum betaling for 15 personer)
  • ‘Overlev på Mars’ inklusiv film: 85 kr. pr. person (max. 30 personer, og minimum betaling for 15 personer)

Elever og undervisere betaler samme pris.

Hvordan betaler vi?

Kan betales kontant eller med kreditkort uden gebyr i Planetariums billetsalg.

Ønskes elektronisk faktura, skal skolens EAN-nr. oplyses (fakturagebyr 150 kr.)
Ønskes fakturaen tilsendt pr. e-mail, skal skolens e-mailadresse oplyses (fakturagebyr 150 kr.)

Efter at have indsendt en bestilling ved at udfylde formularen under de enkelte undervisningstilbud, modtager du en bekræftelse på e-mail. I bekræftelsen findes et link til en blanket, som du bedes udskrive, udfylde og medbringe, når I skal i Planetarium.

På blanketten kan du skrive skolens/institutionens EAN-nr. eller e-mail og CVR-nr.
Privatskoler kan skrive en e-mailadresse og CVR-nr. på blanketten, hvorefter vi fremsender fakturaen for besøget på e-mail.

Ved ankomst til Planetarium er det muligt at lave mindre justeringer i det endelige antal personer (max. 10% nedjustering).

Vi vil gerne besøge jer. Hvad kan vi opleve?

Der er forskellige måder at opleve Planetarium på under vores skoletjeneste:

Naturfaglige filmbesøg (alle klassetrin)
Planetarieshows (alle klassetrin)
Rundvisning i udstillingen (alle klassetrin)
‘Missionen til Mars’ (kun udskoling samt 1.G)
‘Overlev på Mars’ (kun mellemtrin)

I kan deltage i et af vores planetarieshows med efterfølgende film – begge i vores unikke Planetariekuppel. Planetarieshows inklusiv film ligger fast tirsdag, onsdag og torsdag fra kl. 10.00-12.00.
Tirsdag er tilrettelagt for udskolingen 7.-10. klasse samt 1.G
Onsdag er tilrettelagt for mellemtrinnet 4.-6. klasse.
Torsdag er tilrettelagt for indskolingen 0.-3. klasse.

I kan også vælge at besøge os og se en valgfri film i Planetariekuplen. Her kan I vælge hvilken som helst film fra vores filmprogram.

I kan supplere jeres besøg med rundvisningen ‘Du kommer fra rummet’. Rundvisninger kan tilrettelægges således, I har rundvisning enten lige før eller lige efter en film, eventuelt med en kort pause imellem.

Det er selvfølgelig også muligt at besøge udstillingerne uden at se en film. Prisen vil dog være den samme på 50 kr. pr. person. Hvis I kun ønsker at besøge udstillingerne på egen hånd, bedes du sende en mail til skole@planetarium.dk med information om hvor mange I kommer, dato, klassetrin samt navn på skole/institution.

Hvordan bestiller vi et besøg?

Al bestilling af skolebesøg foregår på vores hjemmeside. I Menu vælges ‘Skole’ og derefter skoletrin. Under Indskoling, Mellemtrin, Udskoling og Ungdomsuddannelser finder du de undervisningstilbud, som vi tilbyder tilpasset de enkelte klassetrin. Du bestiller ved at udfylde formularen under de enkelte undervisningstilbud.

I kan vælge blandt alle de film, vi tilbyder i programmet.

Rundvisningen ‘Du kommer fra rummet’ kan bestilles både med og uden en film. Vi kan tilrettelægge rundvisningen, således I har rundvisning enten lige før eller lige efter en film, eventuelt med en kort pause imellem. Hvis I ønsker at se en film i forbindelse med rundvisningen, kan du med fordel undersøge vores filmprogram.

Ønsker I kun at besøge udstillingerne på egen hånd, skal du skrive til skole@planetarium.dk med information om hvor mange I kommer, dato, klassetrin samt navn på skole/institution.

Alle bookinger og forespørgsler er først endelige, når du modtager en bekræftelse på mail.

Jeg underviser en specialklasse. Hvad er jeres tilbud til dem?

Specialklasser er meget velkomne til at deltage i alle undervisningstilbud. Derudover kan vi placere jeres gruppe for jer selv i Planetariekuplen, hvis der er plads. Gør gerne opmærksom på dette i kommentarfeltet under bestilling.

Kan vi spise madpakker hos jer?

Vi har et loungeområde i forbindelse med butikken, hvor I er velkomne til at spise jeres madpakker. I må også gerne sidde på gulvet i Trappegalleriet (ved trapperne i rundgangen foran udstillingsområdet).

Vi vil gerne være med til planetarieshow, men klassens trin passer ikke til det planetarieshow på vores besøgsdag. Kan vi få lov at se et andet planetarieshow?

Vores planetarieshows ligger fast på de tre ugedage, men hvis du vurderer, at elevernes niveau passer sammen med indholdet i dagens planetarieshow, er I velkomne til at deltage. Vi anbefaler dog, at I vælger planetarieshowet, der passer til elevernes klassetrin.

Vi har besøgt jer før, hvor vi bookede vi via mail eller telefon. Kan vi gøre det igen?

På grund af nyt bestillingssystem skal alle bookinger foregå via udfyldelse af online formular. Har du spørgsmål til bestilling, er du velkommen til at ringe til os på 33 12 12 24 eller skrive til skole@planetarium.dk.

Vi har bagage med. Har I mulighed for at opbevare det?

Al bagage opbevares i vores garderobeområde uden opsyn. Al opbevaring foregår dog på eget ansvar. Der er også garderobeskabe til rådighed, som koster 10 kr. pr. stk. at benytte.

Skoleopgaver og praktik

Astronomi er et emne, der interesserer mange mennesker. Derfor får vi også en del henvendelser fra folk, der gerne vil interviewe os eller i praktik i Planetarium. Desværre har vi ikke mulighed for at tage skoleelever i praktik.

Vi har samlet en række gode råd både til at skrive opgave om astronomi og til andre spændende steder, hvor du kan spørge, om du kan komme i praktik.

Sådan skriver du den gode astronomi-opgave
Det allervigtigste er at finde nogle gode spørgsmål, som du gerne vil have svar på, men det skal være den “rigtige” slags spørgsmål. Præcise, men ikke for specifikke. For eksempel er spørgsmålet ‘Hvad er et sort hul?’ meget overordnet.  Det er et godt spørgsmål at starte med. Så kan man læse en bog eller en artikel om de grundlæggende principper og ud fra det finde på nogle mere specifikke spørgsmål.  Som fx ‘hvad sker der, hvis to sorte huller støder sammen?’ Eller ‘Er sorte huller farlige for mennesker?’

Måske kan du også finde svar på dine specifikke spørgsmål i en bog eller på nettet. Når du har sat dig godt ind i emnet, kan det godt betyde, at du har endnu flere spørgsmål, og så er du velkommen til at sende dem til astronomi@planetarium.dk, så vil vi prøve at besvare dem.

Fem gode råd

  • Find et emne der interesserer dig.
  • Koncentrer dig om et konkret spørgsmål. Pas på, at din opgave ikke kommer til at handle om flere forskellige ting.
  • Vær kritisk når du læser. Hvem er det, der har skrevet det? Kan du stole på, hvad de skriver?
  • Find på en god måde at præsentere dit projekt, der viser, hvorfor du synes det er spændende.
  • Læs lidt om emnet inden du laver din endelige problemformulering.

Det gode praktikophold
Det er altid godt at høre fra nogen, der deler vores interesse for astronomi, men vi har desværre ikke mulighed for at tage folk i praktik. Derudover beskæftiger vi os mest med at formidle astronomien og laver således ikke astrofysisk forskning, som mange af jer måske gerne vil prøve.

Niels Bohr Institutet har til gengæld et rigtig godt praktikforløb. Det er dog meget populært og kun i bestemte uger. Det kan du læse mere om her.

Du kan også prøve at undersøge andre universiteter og lignende, som f.eks. Aarhus Universitet – der også forsker i astronomi eller Aalborg Universitet og DTU Space, der har et større fokus på rumfart og ingeniørvidenskab. Der findes også danske virksomheder, der arbejder med rumfart. Du kan se en liste over dem her.

Undervisningsministeriets fællesmål

Vores tilbud er fagligt tilrettelagt efter fællesmål på tværs af naturfagene og bidrager til elevernes almene naturfaglige dannelse. Vi tilbyder både længere undervisningsforløb, der giver dybe kompetencer, samt kortere foredrag og guideture, der giver en grundlæggende introduktion til en lang række emner om rummet tilpasset den enkelte målgruppe.

Derudover har vi altid film på programmet, der giver en visuel og lærerig oplevelse med naturfagligt indhold.