Skoleopgaver og praktik

Astronomi er et emne, der interesserer mange mennesker. Derfor får vi også en del henvendelser fra folk, der gerne vil interviewe os eller i praktik hos os. Desværre har vi ikke mulighed for at stille op til interviews med alle jer, der skriver ind. Vi har heller ikke mulighed for at tage skoleelever i praktik.

Men frygt ej. Vi har samlet en række gode råd både til at skrive opgave om astronomi og til andre spændende steder, hvor du kan spørge om du kan komme i praktik.

Sådan skriver du den gode astronomi-opgave

Det allervigtigste er at finde nogle gode spørgsmål, som du gerne vil have svar på, men det skal være den rigtige slags spørgsmål. Præcise, men ikke for specifikke. For eksempel er spørgsmålet Hvad er et sort hul? meget overordnet.  Det er et godt spørgsmål at starte med. Så kan man læse en bog eller en artikel om de grundlæggende principper og ud fra det finde på nogle mere specifikke spørgsmål.  Som fx hvad sker der, hvis to sorte huller støder sammen? Eller Er sorte huller farlige for mennesker?

Måske kan du også finde svar på dine specifikke spørgsmål i en bog eller på nettet. Når du har sat dig godt ind i emnet, kan det godt betyde, at du har endnu flere spørgsmål, og så er du velkommen til at sende dem til astronomi@planetarium.dk, så vil vi prøve at besvare dem.

 

Fem gode råd

  • Find et emne der interesserer dig.
  • Koncentrer dig om et konkret spørgsmål. Pas på, at din opgave ikke kommer til at handle om flere forskellige ting.
  • Vær kritisk når du læser? Hvem er det, der har skrevet det? Kan du stole på, hvad de skriver?
  • Find på en god måde at præsentere dit projekt, der viser, hvorfor du synes det er spændende.
  • Læs lidt om emnet inden du laver din endelige problemformulering.

Det gode praktikophold

Det er altid godt at høre fra nogen, der deler vores interesse for astronomi, men vi har desværre ikke mulighed for at tage folk i praktik. Derudover beskæftiger vi os mest med at formidle astronomien og laver således ikke astrofysisk forskning, som mange af jer måske gerne vil prøve.

Niels Bohr Institutet har til gengæld et rigtig godt praktikforløb. Det er dog meget populært og kun i bestemte uger. Det kan du læse mere om her.

Du kan også prøve at undersøge andre universiteter og lignende, som f.eks. Aarhus Universitet – der også forsker i astronomi eller Aalborg Universitet og DTU space, der har et større fokus på rumfart og ingeniørvidenskab. Der findes også danske virksomheder, der arbejder med rumfart. Du kan se en liste over dem her.