Dybdegående viden

Til vores astrofysikeroplæg går vi i dybden med specifikke emner inden for astronomi og rumfart. Oplæggene er især egnet til de ældste klasser i udskolingen og gymnasieklasser.

Priser for 'Book en astrofysiker'*

Et foredrag varer typisk 45-60 minutter.

Pris: kr. 1.250,- (momsfrit)**

max. 48 personer.  

 

(*) Der skal også betales entré. 50 kr./prs ved film. 25 kr./prs uden film.

(**) Prisen gælder kun skoleklasse.

Foredragene

Læs om de forskellige foredrag nedenfor

 

Forespørgsel

Forespørg en astrofysikeroplæg ved at udfylde formularen nederst på siden.

Forespørg dog i god tid (3-4 uger).

 

 

FOREDRAG

Her kan du læse om vores foredrag

I SKABELSENS SVAGE SKÆR

 

Big Bang
De fleste rumforskere er i dag af den opfattelse, at Universet blev skabt for ca. 13,8 milliarder år siden i en ekstrem tilstand, vi kalder big bang. Brøkdele af sekunder efter big bang var Universet en uhyre varm suppe bestående af lys og partikler.

 

Universets opbygning og skæbne
Lige siden skabelsen har Universet udvidet sig. Derfor er den oprindelige varme suppe blevet fortyndet, så den i dag kan ses på hele himlen som en uhyre svag glød. Vi kan sige meget om Universets opbygning og måske afgøre dets skæbne ved hjælp af nøjagtige målinger af big bangs efterglød.

 

Universets fødsel set med danske øjne
I foredraget præsenterer vi baggrunden for big bang-teorien og de forsøg, der bliver gjort for at fravriste Universet sine hemmeligheder. Vi kigger ikke mindst på Planck-satellitten, der med dansk deltagelse har studeret eftergløden fra big bang siden 2009.

 

ER DER NOGEN?

 

Jagten på intelligent liv i rummet fortsætter
Er vi alene i det umådelige verdensrum eller vrimler det med liv derude? Vi ved det endnu ikke. I de seneste år er astronomer, biologer, geologer m.fl. imidlertid begyndt at arbejde sammen under overskriften 'astrobiologi' for at søge efter svaret på dette spørgsmål. Den fælles stræben har endnu ikke afsløret liv uden for Jorden, men vi har lært meget om livets vilkår andre steder.

 

Beboelige planeter
Udforskningen af Mars har blandt andet vist, at planeten sandsynligvis har været beboelig. Derudover finder vi hele tiden nye planeter, der kredser om andre stjerner end Solen. I en ikke alt for fjern fremtid vil vores teleskoper kunne afsløre, om livet har slået rod på nogle af disse planeter.

 

Universets udvikling
Det kan også være, at vores anstrengelser bliver overhalet indenom af et radio- eller lyssignal afsendt af en intelligent civilisation derude blandt Mælkevejens mylder af stjerner.
I foredraget ser vi på universets udvikling 'fra big bang til DNA' og hører om de seneste resultater fra astrobiologien.

 

Bookingsystemet er midlertidigt nede. Booking kan foretages på skole@planetarium.dk.

Oplys venligst følgende informationer:

  • Kontaktperson
  • Mail
  • Telefonnummer
  • Antal personer
  • Ønsket tilbud
  • Ønsket dato
  • Ønsket klokkeslet