Universets begyndelse / Dannelsen af kosmos og jagten på de tidligste galakser

04. marts 2025

Kom med når en af verdens førende astrofysikere løfter sløret for den nyeste forskning om dannelsen af universet

Type

Særarrangement

Info

Program:

19.15:                Velkommen

19:20:                Introduktion

19.30:                Universts begyndelse – del 1

20.10:                Pause

20.30:                Universts begyndelse – del 2

21.00:                Spørgsmål

21.30:                Tak for i aften

  • dk

Hvordan blev universet skabt, og hvordan opstod de første stjerner og galakser? Kasper Elm Heintz fra Niels Bohr Instituttet inviterer dig med på en fascinerende rejse tilbage til universets begyndelse. Med udgangspunkt i banebrydende data fra James Webb-rumteleskopet afslører han, hvornår og hvordan de første stjerner og galakser blev dannet i tiden lige efter Big Bang.


Du vil høre om den rolle mørkt stof, koldt gas, og kosmiske støvskyer spillede i dannelsen af de første strukturer, og hvordan moderne teleskoper som Webb gør det muligt at kigge milliarder af år tilbage i tiden. Dette foredrag giver et unikt indblik i Universets spæde barndom og de processer, der har skabt det kosmos, vi kender i dag. Kom med og bliv også klogere på, hvordan forskerne kombinerer avanceret teknologi med teoretisk fysik for at afsløre universets største mysterier! Køb billetter allerede nu og oplev, hvordan forskningen i universets tidlige epoker foregår, og hvad de nyeste opdagelser betyder for vores forståelse af kosmos.


Arrangementet henvender sig til både til den nysgerrige amatørastronom og til den videnskabeligt interesserede, der vil dykke ned i, hvordan moderne forskning udvider vores forståelse af kosmos. Ingen forhåndsviden er nødvendig, men fascination af stjerner, galakser og store eksistentielle spørgsmål er en fordel!


Kasper Elm Heintz er adjunkt ved Niels Bohr Instituttet og en af verdens førende forskere inden for kosmologi og galaksedannelse. Med dyb indsigt i data fra James Webb-rumteleskopet og en stærk formidlingsevne er han kendt for at kunne gøre komplekse emner tilgængelige for alle. Hans seneste forskning er blevet publiceret i både Nature og Science, og han modtog i 2023 Kirstine Meyer Mindelegats for sit arbejde.

Pris

205 kr. Studerende: 150 kr.

Som årskortindehaver får du 20 % rabat på din entrébillet.

Det er ikke muligt at anvende fribilletter og billetter med rabat ved særarrangementer som dette, medmindre andet er beskrevet.

Din billet giver adgang til vores udstillinger og aktiviteter, så kom tidligt, hvis du ønsker at opleve dette inden særarrangementet.

Billetter kan ikke reserveres og købte billetter refunderes ikke.
Dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens §18, stk. 2, hvilket betyder, at fortrydelsesretten bortfalder, når din bestilling er gennemført.