Asteroider på kollisionskurs / Hera-missionens rejse til Dimorphos

29. oktober 2024

Hvad kan vi gøre for at undgå at asteroider brager ind i vores klode og forårsager undergang og kosmiske katastrofer? Hvordan kan vi afbøje deres baner, når de er på kollisionskurs med vores planet? Og hvad er en asteroide egentlig for en størrelse?

Type

Særarrangement

info

Arrangementet er en kombination af danske og engelske oplæg.


Program:

19:15: Velkommen

19:20: Line Drube / Project director, ESAs Space Weather G-ESC, DTU Space

19:50: Lorcan Kelleher / Space Systems Engineer, GOMSpace - foredrag på engelsk

20:20: Spørgsmål

20:50: Pause

21:10: Filmen På kant med mørket

21:45: Tak for i aften

  • dk
  • en

Disse og mange andre spørgsmål skal rummissionen Hera, der bliver sendt afsted til oktober, give os svarene på. Denne aften går vi helt tæt på missionen i selskab med to eksperter i asteroider og satellitter.

Langt ude i vores solsystem ligger kosmiske klipper og lurer i mørket. Selvom rummet omkring os er helt enormt, er der alligevel en risiko for, at en asteroide kommer på kollisionskurs med Jorden. Men hvordan kan man undvige en sten på størrelse med et bjerg? Hvor hurtigt skal man reagere? Kan vi stoppe det i tide og undgå udslettelse – og hvordan?

Det lyder som science fiction, men er tættere på virkeligheden end vi tror.

Med den europæiske Hera-mission til asteroiden Dimorphos, og den amerikanske DART-mission, der for to år siden styrtede ind i selvsamme asteroide, for at afbøje dens kurs, kommer vi tættere på svarene end nogen sinde før. Kom med, når vi denne aften bliver meget klogere på hele Hera-missionen, i selskab med asteroide-ekspert Line Drube og rumfartsingeniør Lorcan Kelleher.

Hera er ikke kun særlig, fordi den har potentiale til at styrke vores forsvar mod fremtidige meteornedslag. Missionen er også speciel ved at have en dansk satellit ombord i form af nanosatellitten Juventas. Juventas er udviklet af den danske virksomhed GOMSpace, og med sig har satellitten det mindste radar-instrument, der nogensinde har været i rummet. Den skal foretage såkaldte radarmålinger af Dimorphos og på den måde gøre os klogere på, hvordan asteroider er opbygget. I midten af oktober 2024 sendes Hera-missionen afsted fra det ikoniske Kennedy Space Center i Florida. Efter en to år lang rejse, begynder Hera og Juventas’ mission for alvor, når rumsonderne går i kredsløb om asteroiderne Didymos og Dimorphos.

Grib chancen for at møde to førende eksperter, der denne aften tager os med helt tæt på Hera-missionen og fortæller om, hvordan rumforskerne arbejder for at sikre klodens fremtid og blive klogere på nogle af universets grundlæggende byggesten. Skal du være en af de heldige, der lærer mere om, hvordan vi kan redde kloden fra udslettelse?

Line Drube kommer fra DTU Space og er projektleder på ESA’s Space Weather Expert Service Center for Geomagnetic Conditions. Hun har tidligere været med i FN’s gruppe af rådgivere omkring asteroidenedslag samt været dybt involveret i flere projekter om forsvar mod og forebyggelse af sammenstød med asteroider.

Lorcan Kelleher er rumfartsingeniør med speciale i nanosatellitter. Som space systems engineer hos GOMSpace har han haft fingrene helt nede i udviklingen og konstruktionen af Juventas-satellitten.

Arrangementet er en kombination af danske og engelske oplæg.

Pris

225 kr.

Som årskortindehaver får du 20 % rabat på din entrébillet.
Ved fremvisning af gyldigt studiekort får du 10% rabat på din entrébillet.

Det er ikke muligt at anvende fribilletter og billetter med rabat ved særarrangementer som dette, medmindre andet er beskrevet.

Din billet giver adgang til vores udstillinger og aktiviteter, så kom tidligt, hvis du ønsker at opleve dette inden særarrangementet.

Billetter kan ikke reserveres og købte billetter refunderes ikke.
Dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens §18, stk. 2, hvilket betyder, at fortrydelsesretten bortfalder, når din bestilling er gennemført.

Årskort

Gavekort