Meteorerne kommer

Foredrag mandag den 6. maj: Bliv klogere på de himmellegemer der hvert år vælter ind i vores atmosfære, og oplyser nattehimmelen og få indsigt i de asteroider, der gennem tiderne der har forårsaget enorme skader på Jordens overflade.

Omkring den  6. maj topper meteorsværmen Eta aquariderne med 30 stjerneskud i timen.

Eta aquariderne er efterladenskaber fra Halleys komet, som vi sidst kunne se fra Jorden i 1986. I dette foredrag vil meteorekspert Henning Haack både gøre os klogere på disse små brudstykker af kometer, der brænder op som stjerneskud, og de store stykker asteroider, der kan forårsage enorme skader, når de rammer Jordens overflade.

Henning Haack vil indvie os i, hvordan han sammen med et internationalt forskerteam, for nylig var med til at opdage et nyt krater i nordvest Grønland. Krateret, der går under navnet Hiawatha, er resultatet af en kæmpe asteroide på 1,5 kilometer i diameter, der slog ned for 12.000 år siden og efterfølgende blev dækket af en kilometertyk gletsjer.

Inden foredraget kan du i Planetariums udstilling opleve et stykke af netop den asteroide som forskerne mener forårsagede Hiawatha-krateret. Det er en unik mulighed for at røre et himmellegeme, der for 12.000 år siden måske var indirekte årsag til mega-faunaens uddøende i Nordamerika.

Alt dette og meget mere vil Henning Haack gøre dig klogere på denne aften i maj, hvor du bagefter kan gå ud og tælle Eta aquaridernes stjerneskud.

Program: 

19.15 - 20:15 – Foredrag v. Henning Haack, meteor-ekspert og Associate Researcher på Maine Mineral and Gem Museum

 

Før foredraget er der mulighed for at se Planetariums udstillinger, hvor man blandt andet kan se den asteroide som spiller en central rolle under foredraget.