Viden om universet

Solsystemet, stjerner og sorte huller - bliv klogere på Universet

Universet er fyldt med fascinerende fænomener lige fra små partikelsammenstød til enorme supernoveeksplosioner. Vi ser nærmere på nogle af fænomener, der fascinerer os.

 

Læs mere om planeterne i vores solsystem og bliv klogere på fænomener som stjerner, sorte huller og nordlys.

Viden om
Solsystemet

For 4,6 milliarder år siden, i vores galakse, Mælkevejen, kollapsede en lille del af en gigantisk sky af støv og gas. Her var der molekyler og atomer som senere blev byggeklodser for både stjerner, planeter og alt det liv vi har her på Jorden, inklusiv os mennesker.

Solsystemet
TEMA: MISSION TIL MARS

Gennem tiden har der været mange missioner til Mars og der er også tale om bemandede missioner til den røde planet. Mennesket er nysgerrig af natur, og Mars er bare et af de steder, vi leder efter svar på vores mange spørgsmål.

Tema: Mission til Mars
TEMA: Big Bang
TEMA: Big Bang

Din krops byggesten, atomerne, kommer fra universet. I en række temaartikler stiller vi skarpt på, hvor de forskellige grundstoffer kommer fra. Denne gang ser vi nærmere på universets begyndelse – Big Bang, hvor alt hydrogenet i vandet i din krop blev dannet.

TEMA: Big Bang
TEMA: STJERNER
TEMA: STJERNER

Solen er en af de mange lysende kugler af gas i universet, som vi kalder stjerner. Læs mere om hvad en stjerne er og hvordan den udvikler sig. 

TEMA: Stjerner (1)
TEMA: SUPERNOVAER
TEMA: SUPERNOVAER

Store stjerner dør i enorme eksplosioner, der lyser kraftigere end hele galakser for en stund. Sådan en eksplosion kaldes en supernova og efterlader flotte supernova-rester i rummet, som vi kan se fra Jorden. Derudover er supernovaer ansvarlige for skabelsen af tunge grundstoffer, som vi ikke kan være foruden.

TEMA: Supernovaer
TEMA: Sorte huller
TEMA: Sorte huller

Sorte huller er et af de mest voldsomme fænomener i universet og alt, der kommer for tæt på, vil blive fanget af tyngdekraften. Når det først ind i det sorte hul, er der ingen chance for at undslippe.

TEMA: Sorte huller (1)
TEMA: Stof, mørkt stof og mørk energi
TEMA: Stof, mørkt stof og mørk energi

Din krops byggesten, atomerne, kommer fra universet. I en række temaartikler stiller vi skarpt på, hvor de forskellige grundstoffer kommer fra. Denne gang ser vi nærmere på hvordan selve universet er bygget op. Vi ser nærmere på stof, mørkt stof og mørk energi.

TEMA: Stof, mørkt stof og mørk energi
TEMA: METEORSVÆRME
TEMA: METEORSVÆRME

Stjerneskud, meteorer og ildkugler - navnene er mange. Her dykker vi ned i fænomenet og giver observationstips, så du selv kan se det flotte syn. 

Tema: Meteorsværme
TEMA: POLARLYS

Polarlys er uden tvivl blandt de allermest interessante og spektakulære naturfænomener vi kan opleve her på Jorden, men hvad er det, og hvordan kan man observere det?

Tema: Polarlys