Solen

Alle planeter i solsystemet kredser om vores egen stjerne Solen

Solen - stjernen, der er centrum for vores solsystem - befinder sig i en af Mælkevejens arme, og udgør 99,8 procent af Solsystemets masse – planeterne udgør altså kun 0,2 procent af massen i vores solsystem. Selv om Solen er en såkaldt ‘gul dværgstjerne,’ hører vores solsystems stjerne blandt de 5 % af Mælkevejens største stjerner og er 333.000 gange så stor som Jorden.

Som alle andre stjerner, er Solen en kugle af glødende gasser. Der er hovedsageligt tale om brint og helium. I det 15 millioner grader varme og voldsomme miljø i Solens kerne forvandles hundrede millioner tons brintkerner til helium hvert sekund. Sådan producerer Solen energi. Det tager i gennemsnit hundrede af tusinde eller endda flere millioner af år, før energien når ud til Solens overflade.

 

Solen udstråler energi indenfor alle bølgelængder af det elektromagnetiske spektrum – både det lys vi kan se, men også UV-, infrarødt-, radio- og gammastråling, som vi mennesker ikke kan se. Vi kan dog se Solen i forskellige bølgelængder med en række forskellige teleskoper, der er følsomme over for hver sin del af det elektromagnetiske spektrum.

Da Galileo Galilei rettede sit teleskop mod Solen opdagede han solpletter - områder af den synlige overflade, som er ca. 2000 grader koldere end resten af overfladen. Solpletterne ligner mørke områder på solskiven, men de ser kun mørke ud, fordi de er koldere end omgivelserne.  Solen er en vigtig drivkraft for Jordens miljø, og den vigtigste betingelse for livet på vores planet. Derfor er studiet af Solen en vigtig gren indenfor astronomien, og kan for eksempel give os mere viden om den rige aktivitet i Solens atmosfære, hvor der jævnligt slynges millioner af tons materiale ud i soleksplosioner.

Viden om
Merkur

Merkur er den planet, som er tættest på Solen med en gennemsnitsafstand på ca. 58 millioner kilometer.

Merkur