Neptun

Neptun er 165 år om at kredse en gang rundt om Solen. På Neptun finder vi de kraftigste vinde i Solsystemet - der er målt vindhastigheder på op til 2400 km/t.

Neptun, den planet i vores solsystem som ligger længst fra Solen, blev ikke opdaget direkte – i 1800-tallet gik det op for astronomer, at Uranus’ blev tiltrukket af et objekt, som man ikke vidste hvad var. Neptun blev derfor først matematisk forudsagt ud fra den franske astronom Urbain Le Verriers og den britiske astronom og matematiker John Couch Adams’ udregninger i 1845. Eksistensen af vores solsystems ottende planet blev bekræftet i 1846 af den tyske astronom Johann Gottfried Galle, tæt på den position som Adams og Le Verrier havde regnet sig frem til. Vi kan ikke se Uranus med det blotte øje, så vi har brug for hjælp fra teleskoper for at kunne observere planeten med den kraftige blå farve. Den blå farve kommer af at metan i Neptuns atmosfære absorberer sollysets røde bølgelængder - men grunden til at Neptun har så klar en blå farve, er at lyset trænger dybere ind i atmosfæren, end det er tilfældet på Uranus, der har et blegt grønt udseende.

Da Voyager 2 fløj forbi Neptun i 1989 bekræftede de data, som rumfartøjet indsamlede, at der var 4-5 ringe omkring Neptun. Ringene blev opkaldt efter fem mænd, der alle spillede centrale roller i forhold til opdagelsen af Neptun: Adams, Le Verrier, Lassell, Arago og Galle.

Viden om
Dværgplaneter

I 2006 blev der indført en ny betegnelse for nogle af objekterne i Solsystemet.

Dværgplaneter