Merkur

Merkur er den planet, som er tættest på Solen med en gennemsnitsafstand på ca. 58 millioner kilometer.

Merkur er den mindste blandt vores solsystems planeter - den er ikke meget større end Månen! De gamle grækere troede at Merkur var to planeter - når Merkur var øst for Solen kaldte de planeten ‘Apollo’ og når den var vest for Solen kaldte de den ‘Hermes’. Den græske filosof og matematiker Pythagoras opdagede dog, at der kun var tale om én planet. I dag står videnskaben overfor mange udfordringer i forhold til at lære mere om Merkur. Fra Jorden er det vanskeligt at se Merkur, og rumteleskopet Hubble Space Telescope, som er i kredsløb omkring Jorden, kan heller ikke se direkte mod Merkur, fordi Solens varme og lys vil skade det dyrebare teleskop. 

NASA har dog lanceret missioner for at få mere viden om vores solsystems inderste planet. Rumsonden Mariner 10 passerede planeten tre gange i midten af 1970’erne, og Messenger-rumsonden fløj fra 2008-2009 forbi Merkur tre gange og blev i 2011 bragt i omløb omkring planeten. Messenger styrtede ned på Merkur i 2015, efter rumsonden løb tør for brændstof.   Merkur er opkaldt efter den romerske gud, som minder om den græske Hermes. Ligesom gudernes bevingede budbringer bevægede sig hurtigt, varer Merkurs kredsløb om Solen kun 88 dage - det er dobbelt så hurtigt som Merkurs døgn, på 176 jord-dage. Merkur har næsten ingen atmosfære, og blandt Solsystemets planeter er Merkur den planet, som har de største temperatursvingninger - fra hele 430 ℃ i løbet af Merkurs dag til -183 ℃ under Merkurs lange nat.

Viden om
Venus

Den næste planet i rækken er Venus, som er er opkaldt efter den romerske kærlighedsgudinde, og har en overfladetemperatur på omkring 480 ℃.

Venus