Mars

Mars’ overflade består af vulkansk basalt og har et rigt indhold af jern - det er derfor at den er rød.

Der er fundet små mængder af vand der flyder på Mars’ overflade, som er en essentiel betingelse for liv. Der er dog næsten ingen atmosfære på Mars, hvilket menes at være grunden til, at det vand, som formentlig engang var at finde i floder og søer på Mars’ overflade, for længst er fordampet.  

Af og til kan der opstå støvstorme i planetens ørkenlignende landskab, som er i stand til at dække hele planeten. Mars har iskapper ved begge poler. På den nordlige halvkugle er der flade lavasletter, og der er store, inaktive vulkaner ved ækvator, mens den sydlige halvkugle er domineret af mange kratere fra meteornedslag. Inden for de sidste 60 år er mere end 40 missioner blevet sendt ud for at undersøge Mars. Mars er blevet studeret ved hjælp af rumfartøjer, som er fløjet forbi, været i kredsløb omkring eller er landet på planetens overflade. En af dem er Curiosity, som landede på Mars i 2012. Curiosity er en rover, der er en robot med hjul på. Den kører stadig rundt på Mars’ overflade og er udstyret med kameraer og måleinstrumenter som giver os mere viden om planeten. Man har planer om at sende endnu en Rover-mission til Mars i 2020, og der arbejdes nu på muligheder i forhold til at sende et hold astronauter til Mars.

Mange har gennem tiderne troet at den røde planet husede intelligent liv. I 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet florerede ideer som, at man burde signalere til marsboere ved hjælp af et gigantisk tegn markeret i Sibiriens snelandskab, og at marsboere havde bygget et intrikat kanalsystem på Mars’ overflade. Andre har, så sent som i 1970’erne, været overbevist om at der var pyramider på Mars, som var mange hundrede gange så store som Egyptens pyramider.

Viden om
Asteroidebæltet

Bevæger vi os videre fra Mars og væk fra Solen finder vi Asteroidebæltet, som består af metalliske og stenede objekter, der er i kredsløb omkring Solen.

Asteroidebæltet