Jupiter

Jupiters masse er  to en halv gange større end alle de andre planeters masse tilsammen.

Jupiter er næsten fem gange så langt væk fra Solen som Jorden, og længden af Jupiters år svarer til 12 Jord-år. En gaskæmpe som Jupiter består mest af gas, men det er muligt, at der i centrum af Jupiters indre er en fast kerne, som er omtrent den samme størrelse som Jorden.

Det eneste der er synligt fra Jorden er de øverste lag af Jupiters atmosfære. Jupiters tykke atmosfære er domineret af kraftige vinde, turbulente skyer og elektriske storme, som ville kunne ødelægge Jorden. Jupiters Store Røde Plet er for eksempel en storm som er tre gange så stor som Jorden. På grund af Jupiters kraftige magnetfelt er der er også store, flotte polarlys. Overgangen mellem planet og atmosfære er bogstaveligt talt flydende - nedenfor atmosfæren møder vi nemlig brint i flydende form. Denne kæmpeplanet rummer altså Solsystemets største hav, men der er ingen bølger og ingen overflade. Vi kender til 79 måner i kredsløb omkring den store planet. Jupiters måner minder mere om Jorden, end Jupiter selv. 

Io er den inderste af Jupiters måner, og her er der konstant vulkansk aktivitet. Månen Europa er dækket af vand-is, og det er muligt, at man ville kunne finde flydende vand under overfladen. Derudover er der en tynd atmosfære, som primært består af ilt, så mange mener, at Europa virker som et bud på et af de steder i universet, hvor mennesker ville kunne bo i fremtiden. Ganymedes, Solsystemets største måne, er større end solsystemets inderste planet, Merkur. Hvis Ganymedes var i kredsløb omkring Solen, i stedet for Jupiter, kunne den blive kategoriseret som en planet.

Viden om
Saturn

Alle gaskæmperne er omgivet af ringe. Ringene består af små is- og stenstykker.

Saturn