Stjerneskud og planetmøde i november

Skrevet af Katrine Skovgaard Rasmussen

 

Det bliver endelig lidt tidligere mørkt om aftenen. Det giver os mere tid til at se på spændende ting på nattehimlen.

 

Planeter

hvis du er heldig og har frit udsyn til den sydvestlige horisont kan du få et glimt af Saturn lige efter solnedgang. Den forsvinder dog hurtigt bag horisonten.

 

På samme måde kan du også være heldig at få et glimt af planeterne Venus og Mars lige inden solopgang. De står tæt på den østlige horisont. Venus skinner klart og er langt det tydeligste objekt på den del af himlen. Mars er svagere og har en rødlig farve. Sidst på måneden dukker Jupiter op i samme område og Mars vil stå højere og højere på himlen.

 

Venus og Jupiter mødes på himlen den 13. november i det, som man kalder en konjunktion. Det kan være et ret flot syn.

 

Sæson for stjerneskud

Efteråret og vinteren er sæson for stjerneskud. Således er der hele to meteorsværme, der har maksimum i november. Meteorsværmen Tauriderne begyndte sin aktive periode i oktober, men har maksimum natten mellem den 12. november, hvor man kan se op til 5 stjerneskud i timen. Tauriderne udspringer fra stjernebilledet Tyren, men kan ses på hele himlen. Der er øget chance for stjerneskud i nætterne omkring den 12. november.

 

Den anden meteorsværm, der er aktiv i november er Leoniderne. Du ser flest stjerneskud omkring natten mellem den 17. og 18. november, hvor der er maksimum. Her kan man se op til 15 stjerneskud i timen. Leoniderne udspringer fra stjernebilledet Løven, men kan også ses på hele himlen.

 

Så hvis du ser et stjerneskud i november, og gerne vil vide, hvilken meteorsværm det stammer fra, så skal du blot følge meteorens bane tilbage. Se efter om, meteoren udspringer fra stjernebilledet Tyren eller stjernebilledet Løven.

 

Både Tauriderne og Leoniderne er mindre spektakulære end f.eks. Perseiderne, som vi havde i august. Til gengæld kan Leoniderne være meget lysstærke, og især med Leoniderne er Månen på vores side. Den er nemlig ny den 18. november. Det kan altså betale sig at rette blikket op, hvis der er skyfrit en nat midt på måneden.

 

Stjernebilleder

I november er der især to stjernebilleder, der kan være gode at kende.  De to forskellige meteorsværme udspringer fra Løven og Tyren.

 

Løven er lettest at finde ved først at lede efter Karlsvognen. Stjernebilledet Løven finder man nedenunder.  Tyren findes nemmest ved at lokalisere de tre klare stjerner i Orions bælte. Skråt oppe til højre for bæltet ses den klare stjerne Aldebaran, der også kaldes tyrens røde øje. Tyren står op i nordøstlig retning og bevæger sig syd over i løbet af natten.