Stjerneskud og planeter i april

Skrevet af Katrine Skovgaard Rasmussen

 

April måneds nattehimmel giver os muligheden for både at se stjerneskud og planeter.

 

Endnu en forårsmåned er over os, og efter jævndøgn i marts bliver dagtimerne nu for alvor flere end nattetimerne. Det betyder mindre tid til astronomiske observationer, men der er stadig god grund til at vende blikket mod himlen, det bliver nemlig også varmere, at være udenfor. I april måned kan du se fire planeter og få et glimt af stjerneskud.

 

Nattens planeter

Lige omkring solnedgang kan det betale sig at vende blikket mod vest, hvor Venus vil stå som en meget klar aftenstjerne. Den vil befinde sig mellem stjernebillederne Tyren og Vædderen.

 

Omkring midnatstid står Jupiter op i sydøst. Den befinder sig i stjernebilledet vægten og vil være det klareste objekt i området. Senere på natten følger Saturn og Mars trop. De befinder sig i stjernebilledet Skytten og kan ses mod syd lige inden solopgang.

 

Lyriderne

Lyriderne er en af de store årlige meteorsværme, og vi har ventet længe på, at den skulle komme. Månens lys vil ikke forstyrre særlig meget, da den er lidt mindre end halv. Månen går ned ved tre-tiden, så det kan derfor godt betale sig at stå tidligt op d. 23. april frem for at blive længe oppe d. 22. april.

 

Lyriderne er som regel meget lysstærke, så de tålmodige kan være heldige at få et glimt af en kraftig meteor eller en ildkugle. Meteorsværmen ser ud til at udspringe fra stjernebilledet Lyren, der står lavt mod øst efter solnedgang og bevæger sig højere op på himlen i løbet af natten. Lyren vil stå højest på himlen lige inden solopgang.

 

Lyriderne varer i kort tid og er aktive fra den 16. april til 25. april. Maksimum ligger den 22. april.

 

Du kan læse mere om meteorsværme her.

 

Månen

Du kan også bruge april til at vende blikket mod det største himmellegeme på nattehimlen – Månen. Der er fuldmåne den sidste dag i marts, og vi begynder således april med en næsten fuldt oplyst måneskive. Det kan betale sig at rette en håndkikkert mod skiven, men det er næsten bedre ved halvmåne, hvor skyggerne er længere og man derfor tydeligere kan se de forskellige kratere. Der er fuldmåne igen den 30. april.