Stjerneskud fra Leoniderne

Skrevet af Katrine Skovgaard Rasmussen

 

I disse dage er der maksimum for meteorsværmen Leoniderne og heldigvis er månen næsten ny og det giver gode muligheder for at se stjerneskud.

 

Meteorsværmen Leoniderne er aktiv i denne måned - nærmere bestemt fra d. 6. til d. 30. november.

 

Man forventer flest stjerneskud mellem den 16. og 17. november. Under optimale betingelser kan man se op mod 15 stjerneskud i timen.  

 

Månen giver plads

Det er nymåne den 18. november og derfor er der rigtig gode chancer for også at se nogle af de lidt mere lyssvage stjerneskud. Leoniderne kan ses på hele himlen, men ser ud til at radiere fra stjernebilledet Løven.

 

Løven står først op omkring 23 i nordøstlig retning og står højest på himlen lige inden solopgang.  Jo højere radieringspunktet står på himlen, jo flere stjerneskud er der mulighed for at se. I den henseende kan betale sig at holde udkig i de tidlige morgentimer.

 

Stumper fra Tempel-Tuttle

Leoniderne er stumper efterladt af kometen 55P/Tempel-Tuttle. Med 33 års mellemrum passerer den gennem de indre dele af Solsystemet og krydser Jordens bane. Men i dens bane er der kometstumper, og det er dem, vi kan opleve som stjerneskud her på Jorden. Langt hovedparten af kometstumperne er ganske små - faktisk langt mindre end en centimeter.

 

Alligevel er de små partikler i stand til at frembringe lysende spor på nattehimlen - synlige med det blotte øje nede fra Jordens overflade på grund af deres høje fart.

 

Observationstips

Vejret og Løvens højde over horisonten er ikke noget, vi kan styre. Der er dog et par ting, som du kan være opmærksom på, hvis du vil øge dine chancer for at se stjerneskud.

 

  • Find et mørkt sted væk fra byens lys
  • Stjerneskud kan ses på hele himlen og ikke kun i stjernebilledet Løven
  • Tjek vejrudsigten. Hvis det er overskyet kan du ikke se nogen stjerneskud. Der vil ikke kun være stjerneskud natten mellem den 16. og 17., men også i nætterne før og efter. Hold derfor øje med vejrudsigten.
  • Klæd dig godt på. Det kan være godt at ligge ned på Jorden og kigge op mod himlen. På den måde kan du se et større udsnit af himlen.