Planeter og stjerneskud i maj

Skrevet af Katrine Skovgaard Rasmussen

 

Maj bliver et sandt festfyrværkeri af astronomiske begivenheder med synlige planeter, lyse nætter og en meteorsværm.

 

Den 30. maj kan du komme til stjerneaften, hvor vi gennemgår, hvad du kan se på nattehimlen i sommermånederne. I denne artikel vil vi især fokusere på, hvad du kan se på himlen i maj måned.  

 

Lyse nætter

I begyndelsen af maj begynder fænomenet lyse nætter. Det er et fænomen, vi har, fordi vi befinder os forholdsvis tæt på nordpolen.  Det sker over en periode, hvor Solen ikke dykker særlig langt ned bag horisonten og giver genskær på nattehimlen. Astronomisk set forekommer de lyse nætter, når Solen ved midnat ikke kommer mere end 18˚ under horisonten. Når det sker, er det i astronomisk forstand tusmørke hele natten.

 

Det astronomiske tusmørke vil stadig virke mørkt for det menneskelige øje. Det er fordi, der er forskellige definitioner af tusmørke. Den astronomiske definition på tusmørke kommer af, hvornår det er muligt at observere selv de svageste stjerner med store kikkerter. På et tidspunkt på døgnet vil spredt sollys ikke længere være en del af himmelbaggrunden, og man kan således observere svage stjerner og galakser med de største kikkerter. Når de lyse nætter indtræffer, vil denne tusmørketilstand altså vare hele natten. Man kan således observere de svage stjerner og galakser, men langt fra så mange som det er tilfældet en mørk vinternat.

 

Synlige planeter

Lige efter solnedgang kan du spotte Venus, der står tæt på horisonten mod vest. Den befinder sig i stjernebillede Kusken.

 

Jupiter kan ses på himlen efter solnedgang. Den befinder sig i stjernebilledet Vægten. Den står op mod syd og bevæger sig mod vest i løbet af natten. Lidt efter midnat står også ringplaneten Saturn op ved den sydøstlige horisont. Den befinder sig i stjernebilledet Skytten. 

 

Venter du endnu et stykke tid kan du få et glimt af Mars, der ikke står langt fra Saturn mellem Stenbukken og Skytten.

 

Eta Aquariderne

Meteorsværmen Eta-Aquariderne topper i begyndelsen af maj, nærmere bestemt den 6. maj, og udspringer fra stjernebilledet Vandmanden. Desværre kommer Vandmanden ikke særlig højt over horisonten, så det kan være svært at få øje på stjerneskuddene. Man vil kunne se 10-30 stjerneskud i timen omkring maksimum. Der er gode chancer i omtrent en uge omkring maksimum.