Lyse nætter og planeter i juni

Skrevet af Katrine Skovgaard Rasmussen

Junis nattehimmel har meget at byde på. Du kan blandt andet se de fire planeter Venus, Mars, Jupiter og Saturn og så kan du være heldig at få et glimt af lysende natskyer.

21. juni er det sommersolhverv. Det betyder at dagslyset for alvor dominerer døgnet her i juni måned, der er den måned på året med flest lyse timer. Der virker derfor ikke som de mest optimale forhold for at se på stjerner og planeter, men sommerens stjernehimmel har meget noget at byde på.

Planeter

Du kan være heldig at få et glimt af Venus, der står tæt mod den vestlige horisont lige omkring solnedgang.

Jupiter kan ses mod syd lige efter solnedgang. Den befinder sig i stjernebilledet Vægten og bevæger sig vest over himlen i løbet af natten. Lidt senere står ringplaneten Saturn op mod sydøst. Den står i stjernebilledet Skytten. Senere står også Mars op. Den kan ses i stjernebilledet Stenbukken.

Lyse nætter

De lyse nætter er en periode, hvor Solen ikke dykker så langt ned bag horisonten, men giver genskær på nattehimlen. Astronomisk set forekommer de lyse nætter, når Solen ved midnat ikke kommer mere end 18˚ under horisonten. I det tilfælde er det i astronomisk forstand tusmørke hele natten.

Vi har haft lyse nætter siden begyndelse af maj, men det er først nu, at vi for alvor kan opleve fænomenet. Vi træder nemlig ind i det man kalder nautisk tusmørke. Nautisk tusmørke defineres ved at Solen er mellem 6 og 12 grader under horisonten. I det tilfælde kan man være heldig at se genstande på jorden, men det er svært, at få øje på horisonten.

Men det er vanskeligt at observere nogen forskel. Især, hvis man bor i eller tæt ved en stor by vil der ikke være nogen synlig forskel.

Månen

De lyse nætter gør det vanskeligt at se på stjerner. Du kan i stedet bruge aften og natten på at se på månen. Om sommeren står Månen lavt på himlen, hvilket kan få den til at synes større. Det er fuldmåne den 21. juni.

Lysende natskyer

Selvom nattemørket lader noget tilbage at ønske, så giver de lyse nætter os til gengæld mulighed for at se lysende natskyer. Der er ikke lysende natskyer hver nat, men når der er der, ligger de så højt over jordoverfladen, at de ikke er inde i Jordens skygge. Derfor kan de selv om natten rammes af sollyset og spejle dette lys ned til os. I sommermånederne ses lysende natskyer ret ofte mod nord i timerne efter midnat. Skyerne lyser med et sølvblåt skær, og har ofte et forrevent, fjerlignende udseende. 

Sommertrekanten

Sommertrekanten er den mest fremtrædende stjernegruppe på den nordlige sommerhimmel. De fleste andre stjerner er svære at se pga. de lyse nætter. Sommertrekanten dannes af stjernerne Vega i Lyren, Deneb i Svanen og Altair i Ørnen. Den står op mod øst i aftentimerne og er på himlen hele natten i sommermånederne.