Et væld af stjerneskud i december

Skrevet af Katrine Skovgaard Rasmussen

 

Decembers nattehimmel byder på lidt af det hele: Planeter, stjerneskud og stjernebilleder, der både hører sommeren og vinteren til.

 

December er den måned med de korteste dage. Årets korteste dag er den 21. december, og det betyder, at det også er årets længste nat. Mørket giver rig mulighed for at se på spændende ting på himlen.

 

Planeter på morgenhimlen

De mørke nætter betyder, at det kan være mørkt, når du vågner i hverdagene. På dette tidspunkt kan det betale sig at kigge mod sydøst, hvor du kan se de to planeter Jupiter og Mars. Den 16. december kan du se de to planeter stå på linje med et meget smalt månesegl.

 

Sommerens stjernebilleder er her stadig

Sommerens stjernebilleder er stadig synlige på himlen umiddelbart efter solnedgang. Du kan f.eks. stadig se stjernebilledet Svanen, hvor den klareste stjerne, Deneb er en del af sommertrekanten. Omkring juletid står Svanen som et stort kors på vesthimlen efter mørkets frembrud.

 

Vinterstjernebilleder

Orion er nok det mest karakteristiske vinterstjernebillede. Orion kan ses midt om natten i sydlig retning halvvejs oppe på himlen. Hvis du følger retningen af bæltestjernerne skråt ned til venstre, finder du himlens klareste stjerne, Sirius. Orions venstre skulder er stjernen Betelgeuse, og Rigel er den nederste højre stjerne i stjernebilledet. Begge stjerner er superkæmper. Betelgeuse er en rød superkæmpe, hvis farve er meget tydelig på nattehimlen og er i slutningen af sin tilværelse, mens Rigel er blå og en meget yngre stjerne.

 

Når du ser et stjerneskud

Vi har haft mange meteorsværme i november, og december byder på endnu to af slagsen. Geminiderne udspringer, som navnet antyder, fra stjernebilledet Tvillingerne eller Gemini, som det også kaldes. Du finder Tvillingerne lige til venstre for Orion. Geminiderne har maksimum natten mellem den 13. og 14. december, men der er også gode muligheder for at se stjerneskud i nætterne omkring maksimum.

 

Geminiderne bevæger sig hurtigere end mange andre stjerneskud og de er ofte meget lysstærke. Stjerneskuddene kan ses på hele himlen. Ved maksimum kan der være op til 120 stjerneskud i timen.

 

Månen er ikke engang halv ved maksimum for meteorsværmen, og den står først op ved femtiden. Det betyder, at vi måske også kan se nogle af de mere lyssvage stjerneskud.

 

Også når Ursiderne er aktive, er Månen med os. Den er næsten ny og vil kun være synlig på himlen lige efter solnedgang. Ursiderne er aktive fra 17. december til 26. december med maksimum d. 21. december. Ursiderne udspringer fra stjernebilledet Lille Bjørn -Ursa Minor. Det er en af de mindre sværme med kun op til 10 stjerneskud i timen.