Efterårsstjerneskud fra Tauriderne

Skrevet af Katrine Skovgaard Rasmussen

 

Månen er halv omkring maksimum for Tauriderne og den kan forstyrre med sit lys, men det er stadig værd at vende blikket opad i søgen efter stjerneskud.

 

Få stærke stjerneskud

Tauriderne er en af de mindre årlige meteorsværme med kun omkring 5 stjerneskud i timen ved maksimum under optimale betingelser. Det er rester af kometen Encke, som vi ser på himlen.  Tauriderne bevæger sig som regel langsomt over himlen og der kan forekomme store stjerneskud – såkaldte ildkugler.

 

Der er altså ikke så mange stjerneskud at se som f.eks. under Perseiderne i august, men til gengæld kan de være meget kraftige.

 

Find Tyren

Tyren står op i nordøst omkring kl. 17.30. Den kan bedst kendes på sit røde øje – stjernen Aldebaran.  Den findes lettest ved at lokalisere de tre bæltestjerner i stjernebilledet Orion og forlænge linjen op mod højre til den klare stjerne Aldebaran.  

 

Flere stjerneskud i november

Tauriderne er ikke den eneste meteorsværm i november. Den 16.-17. november er der maksimum for Leoniderne, hvor man kan se op til 15 stjerneskud i timen. Her er månen ny og der vil være gode chancer for at se meteorer.

 

Tips til at se Tauriderne

  • Hav realistiske forventninger. Der er ikke som sådan et skarpt maksimum for Tauriderne. Det er muligt, at der kun kan forekomme fem stjerneskud i timen.
  • Hold udkig efter ildkugler. Tauriderne er kendt for at have en stor andel af ildkugler.
  • Hold udkig i timerne omkring midnat. På det tidspunkt står stjernebilledet Tyren længst over horisonten.
  • Meteorerne kan ses på hele himlen og ikke kun i nærheden af stjernebilledet Tyren.
  • Find et mørkt sted at observere fra. Det kan også betale sig at klæde sig varmt på.
  • Læg dig ned. På den måde kan du se et større udsnit af himlen.
  • Vent på godt vejr. Hvis det skulle ske at være overskyet, så udskyd dine observationer til natten efter. Maksimum er ikke skarpt afgrænset, så der er mulighed for at se stjerneskud og ildkugler det næste stykke tid.

 

Der er opstillet meteor-overvågningskameraer rundt omkring i landet, og du kan sammenligne dine observationer med data herfra: www.stjerneskud.info. Hvis du ser en ildkugle kan du indberette den her: www.ildkugle.dk