Cassinis store finale – nu er det slut

Skrevet af Katrine Skovgaard Rasmussen

 

Så er det slut for rumsonden Cassini. Den er i dag, fredag styrtet ned på Saturn.

 

Det hele begyndte den 15. oktober 1997, hvor Cassini-Huygens-missionen blev sendt op fra Cape Canaveral i Florida. I 2004 gik Cassini i kredsløb om ringplaneten og den 14. januar 2005 landede Huygens-landeren på månen Titan. Og nu, her næsten 20 år efter opsendelsen, er det slut. Cassini-rumsonden er styrtet ned gennem Saturns atomosfære og brændt op på vejen, og sender ikke længere data tilbage til Jorden.

 

Cassini har været i kredsløb om Saturn i 13 år, og den har undersøgt både planeten, dens ringe og ikke mindst dens måner. Den har givet os en masse svar, men også gjort os nysgerrig på at vide mere. For eksempel er månen Enceladus, med sit hav under overfladen og tegn på hydrotermisk aktivitet, et spændende sted at undersøge nærmere.

 

Farvel Cassini

I dag ramte Cassini Saturns atmosfære i en højde på 1.915 kilometer over planetens skydække. Under sit dyk ned gennem atmosfæren havde rumsonden en hastighed på omkring 113.000 kilometer i timen.

 

På den sidste tur ned gennem atmosfæren affyrede man bremseraketter for at bremse hastigheden, så man kunne få så mange data som muligt med. Da bremseraketterne for alvor fik fat blev signalet til Jorden ustabilt og rumsonden, begyndte at rotere. Vi modtog det sidste signal fra Cassini kl. 13.55.46 dansk tid, 83 minutter efter, det blev sendt afsted.

 

Otte af Cassinis 12 videnskabelige instrumenter var aktive på vejen ned gennem atmosfæren og det bliver meget spændende at se, hvilke data, da bliver sendt tilbage. Det er blandt andet data fra Ion and Mass Spectrometer (INMS), som vil tage prøver af sammensætningen og strukturen på atmosfæren, hvilket man ikke har kunne gøre fra kredsløbet.

 

Afslutningen på en æra

Cassini er styrtet ned på Saturn og der er efterhånden ikke mange rumsonder tilbage i de egne af Solsystemet. New Horizons har passeret Pluto og har kursen mod et objekt i Kuiperbæltet. Voyager-rumsonderne, der har 40-års jubilæum i år er også på vej væk. Faktisk har Voyager 1 allerede forladt vores solsystem og befinder sig i det interstellare rum. Kun rumsonden JUNO, som kredser om Jupiter er på mission i de egne.

 

Der er kun enkelte planer om nye missioner til gaskæmperne i vores solsystem. Man har i stedet valgt at koncentrere sig om kloder, der ligger lidt tættere på Jorden. NASA, ESA og mange af de andre rumfartsagenturer vil gerne sende bemandede missioner afsted, og her har man især Mars og Månen i kikkerten. Mange missioner går også til Mars med det formål at lede efter spor fra liv – om ikke andet så fortidigt liv.

 

Cassini og JUNO har dog givet os et billede, af at man måske også kan lede efter liv i de ydre egne af Solsystemet. Nogle af månerne omkring de to gasplaneter viser tegn på flydende vand og kan have givtige miljøer fra liv.

 

FOREDRAG

Vi holder foredrag i aften den 15. september om Saturn og Cassini. Læs mere og køb billet her.