Kraftig solstorm lammer al navigation

En kraftig solstorm ventes at ramme Jorden i løbet af mandag formiddag og forårsage nedbrud i navigationssatellitter.

Det viser nye observationer fra Planetarium, der råder folk til at tage kort og kompas med, hvis de skal finde vej i dag. Planetarium tilbyder derfor nu aftenkurser om navigation ved hjælp af sekstant, kompas og kort.

Den såkaldte solstorm har de seneste døgn udviklet sig og ventes nu at have kurs mod Jorden. En solstorm opstår, fordi en del af solens magnetfelt undslipper fra solens overflade. Dette magnetfelt trækker ladede partikler som protoner og elektroner med sig ud i rummet. Det er det, der nu nærmer sig Jorden.

”Frem til søndag viste vores observationer, at solstormen ikke ville ramme Jorden, men de seneste observationer fra Planetarium har desværre vist, at solstormen er ganske kraftig og rammer Jorden her i løbet af mandag. Holder observationerne stik så vil solstormen være så kraftig, at GPS- og navigationssatellitter bryder ned mandag formiddag,” siger Mette Broksø Thygesen, der er direktør for Planetarium i København.

 

 

 

Langvarigt nedbrud

Solstorme er umulige at forudsige. Men et overordnet tegn på, at der sker aktivitet på solen er, at der opstår solpletter, som kan observeres fra Jorden. Planetarium opdagede solpletterne allerede fredag i sidste uge, og hele weekenden er der på Planetarium i al hemmelighed blevet arbejdet på højtryk for at observere og vurdere solstormens mulige konsekvenser. 

Mette Broksø Thygesen advarer dog mod panik på grund af solstormen og det ventede nedbrud i navigationssystemerne.

”For ikke mange år tilbage klarede vi os jo fint uden navigationssatellitter og GPS. Men vi må nok indstille os på at finde kort, kompas og sekstant frem igen. På Planetarium er vi allerede i gang med at arrangere en række kurser i brug af de gamle navigationssystemer. I første omgang er kurserne forbeholdt professionelle som skibsførere og chauffører. Senere hen vil vi åbne kurserne for private,” siger Mette Broksø Thygesen.

Både hun og de øvrige medarbejdere på Planetarium ser frem til mandagens sjældne fænomen.

”Når man som os på Planetarium har en brændende interesse for rumfart og astronomi, så er det selvfølgelig et ekstra interessant fænomen at få lov til at opleve. Så jeg vil råde alle til at se det her som en oplevelse for livet. Jeg er sikker på, at de fleste vil huske 1. april 2019 som en helt særlig dag,” siger Mette Broksø Thygesen. 

Pressen og interesserede danskere kan følge udviklingen i solstormen på www.planetarium.dk

Yderligere oplysninger: Mette Broksø Thygesen, adm. direktør Planetarium tlf. 3011 8877

Læs mere om de kommende kurser i Planetarium